dijous, 28 de febrer del 2013

Los Polares: "La droga"

Un dels grups que va quedar fora del llibre Eco i distorsió -entre d'altres motius, perquè no vaig ser capaç de localitzar cap component- i que m'hauria agradat incloure són Los Polares, quintet amb una interessant trajectòria que, com en el cas de Los Salvajes, va incloure una llarga estada a Alemanya. Només van publicar un EP -lògicament, no reeditat-, també força atractiu, amb versions de The Mama's and The Papa's, Isley Brothers i aquest contundent "L.S.D." de The Pretty Things, rebatejat com "La droga". Té el mèrit de ser de les poquíssimes cançons 60's espanyoles que parlen d'aquest tema, això sí, amb una lletra molt rebaixada de to respecte l'original per poder passar la censura. Així, l'LSD és "una de esas drogas que no es para tí" i queda clar que, a Espanya, no hi tenen res a pelar: "Aquí no hay ninguna, lo que hay es mucho sol y para las fatigas bastará un buen amor." Spain is different!

Si algú em pot proporcionar una manera de contactar amb Los Polares, ho agrairé.





CAST: Uno de los grupos que quedó fuera del libro Eco i distorsió -entre otros motivos, porque no fui capaz de localizar ningún componente- y que me habría gustado incluir son Los Polares, quinteto con una interesante trayectoria que, como en el caso de Los Salvajes, incluyó una larga estancia en Alemania. Sólo publicaron un EP -lógicamente, no reeditado-, también bastante atractivo, con versiones de The Mamas and The Papas, Isley Brothers y este contundente "L.S.D." de The Pretty Things, rebautizado como "La droga". Tiene el mérito de ser de las poquíssimes canciones 60's españolas que hablan de este tema, eso sí, con una letra muy rebajada de tono respecto al original para poder pasar la censura. Así, el LSD es "una de esas drogas que no se para tí" y queda claro que, en España, no tienen sentido: "Aquí no hay ninguna, lo que hay es mucho sol, y para las fatigas bastará un buen amor." Spain is different!
Si alguien me puede proporcionar una manera de contactar con Los Polares, lo agradeceré.

dissabte, 23 de febrer del 2013

Los Cheyenes: "No pierdas el tiempo"

Venuts en aquell moment com el conjunt amb els cabells més llargs del país, Los Cheyenes no necessitaven d'aquesta promoció extramusical per a meravellar amb les seves composicions pròpies que desprenien amor pels Kinks i els grups de garatge. També eren capaços, però, de sons més subtils i complexos, com ho demostra aquesta cançó del seu tercer EP (1966), amb un riff de guitarra i unes harmonies vocals que recorden els Hollies o fins i tot els Byrds. 

Los Cheyenes són, sens dubte, un dels grans grups de l'escena barcelonina dels 60. Una mostra del prestigi que han adquirit els seus discos dins els especialistes sixties internacional és que disposen d'una entrada pròpia amb biografia al portal de crítica discogràfica Allmusic.com, cosa que no poden dir altres contemporanis seus més populars com Sirex o Mustang.


Per cert, que en aquest cas la discografia de Los Cheyenes (tres EPs i dos singles) sí està disponible en CD, en una reedició prou digna de Ramalama que hauria de ser compra imprescindible i que podeu adquirir aquí.



CAST: Vendidos en aquel momento como el conjunto con las melenas más largas del país, Los Cheyenes no necesitaban de esta promoción extramusical para maravillar con sus composiciones propias que desprendían amor por los Kinks y los grupos de garaje. También eran capaces, sin embargo, de sonidos más sutiles y complejos, como lo demuestra esta canción de su tercer EP (1966), con un riff de guitarra y unas armonías vocales que recuerdan a los Hollies o incluso a los Byrds.
Los Cheyenes son, sin duda, uno de los grandes grupos de la escena barcelonesa de los 60. Una muestra del prestigio que han adquirido sus discos entre los especialistas sixties internacionales es que disponen de una entrada propia con biografía en el portal de crítica discográfica Allmusic.com, cosa que no pueden decir otros contemporáneos suyos más populares como Sirex o Mustang.
Por cierto, que en este caso la discografía de Los Cheyenes (tres EPs y dos singles) sí está disponible en CD, en una reedición bastante digna de Ramalama que tendría que ser compra imprescindible y que podéis adquirir aquí.

dimecres, 20 de febrer del 2013

Los Findes, 50 anys després



Com ja vaig anunciar fa un parell de setmanes, Dionís i Robert, els guitarristes originals d'Álex y Los Findes, continuen en actiu amb uns nous Los Findes que el passat dia 14 de febrer van actuar a la Sala BeCool de Barcelona, en un concert a benefici de l'ONG Àfrica Digna. Vaig poder passar-me pel concert i va ser un plaer comprovar com, 50 anys després, l'esperit Findes continua viu. Si els Findes originals es van caracteritzar sobretot per ser una banda de directe que tocava els èxits del moments, una veritable juke box vivent, els Findes són fidels a aquesta filosofia i el seu repertori es composa de grans clàssics de la música pop de gairebé totes les èpoques. Així, van sonar temes de Bob Marley, Lynyrd Skynyrd, Bee Gees, The Police o fins i tot Crowded House. És a dir, una mica de tot. Tot i això, personalment vaig gaudir més quan van tocar cançons dels 60, com ara "Route 66" o el "Hang On Sloopy" que, convenientment adaptat, tocaven diàriament a la discoteca Snoopy's de Mallorca en la seva època daurada (justament com es mostra en la foto de la capçalera del bloc). Els Findes mantenen el toc elegant quant al so de les guitarres, reforçades ara per un teclat versàtil. Les veus, lògicament, ja no tenen la mateixa potència que en la joventut, però en canvi mantenen una envejable capacitat d'harmonitzar, de manera que la meva sensació és que els escauen especialment els sons en l'ona Eagles-Creedence Clearwater Revival.

Els Findes, el passat dia 14 a la sala BeCool.

Dionís (esquerra) i Robert, harmonitzant com fa 50 anys.

CAST: Cómo ya anuncié hace un par de semanas, Dionís y Robert, los guitarristas originales de Álex y Los Findes, continúan en activo con unos nuevos Los Findes que el pasado día 14 de febrero actuaron a Sala BeCool de Barcelona, en un concierto a beneficio del ONG África Digna. Pude pasarme por el concierto y fue un placer comprobar como, 50 años después, el espíritu Findes continúa vivo. Si los Findes originales se caracterizaron sobre todo para ser una banda de directo que tocaba los éxitos del momentos, una verdadera juke box viviente, los Findes son fieles a esta filosofía y su repertorio se compone de grandes clásicos de la música pop de casi todas las épocas. Así, sonaron temas de Bob Marley, Lynyrd Skynyrd, Bee Gees, The Police o incluso Crowded House. Es decir, un poco de todo. Aún así, personalmente disfruté más cuando tocaron canciones de los 60, como por ejemplo "Route 66" o el "Hang Donde Sloopy" que, convenientemente adaptado, tocaban diariamente a la discoteca Snoopy's de Mallorca en su época dorada (justamente como se muestra en la foto de la cabecera del blog). Los Findes mantienen el toque elegante en cuanto al sonido de las guitarras, reforzadas ahora por un teclado versátil. Las voces, lógicamente, ya no tienen la misma potencia que en la juventud, pero en cambio mantienen una envidiable capacidad de armonizar, de forma que mi sensación es que los escauen especialmente los sonidos en la ola Eagles-Creedence Clearwater Revival.

dijous, 14 de febrer del 2013

Los No: "La llave"

Los No van ser un dels grups més salvatges de l'escena barcelonina dels 60. Tot i que segons el guitarra rítmica, Víctor Portolés, considera que els dos EPs que van enregistrar per Vergara "no reflecteixen de cap manera com sonàvem realment en directe", resulten francament interessants i sí que els mostren com un grup força avançat. Un dels millors temes és "La llave", composició pròpia a base de ritme r&b, guitarra fuzz i un parèntesi instrumental central que remet als rave ups que caracteritzaven als Yardbirds de Jeff Beck. A més, una lletra que en principi es pot considerar romàntica ("Quiero la llave de tu amor") però que, davant l'ansietat amb què s'expressa el protagonista ("No tardes más / Tanto esperarme / No puedo más") un no pot evitar de fer-hi altres lectures que el censor de torn no devia intuïr.



Aquí teniu la cançó que, com totes la discografia de Los No, continua sense reeditar-se legalment en CD.



CAST: Los No fueron uno de los grupos más salvajes de la escena barcelonesa de los 60. A pesar de que el guitarra rítmica, Víctor Portolés, considera que los dos EPs que grabaron por Vergara "no reflejan de ninguna forma como sonábamos realmente en directo", resultan francamente interesantes y sí que los muestran como un grupo bastante avanzado. Uno de los mejores temas es "La llave", composición propia a base de ritmo r&b, guitarra fuzz y un paréntesis instrumental central que remite a los rave ups que caracterizaban a los Yardbirds de Jeff Beck. Además, una letra que en principio se puede considerar romántica ("Quiero la llave de tu amor") pero que, ante la ansiedad con que se expresa el protagonista ("No tardes más / Tanto esperarme / No puedo más") uno no puede evitar  hacer otras lecturas que el censor de turno no debía intuir.
Aquí tenéis la canción que, como todas la discografía de Los No, continúa sin reeditarse legalmente en CD.

dilluns, 4 de febrer del 2013

Los Salvajes: "Las ovejitas"

Una intro desconcertant dóna pas a un dels temes més potents i compactes de la discografia de Los Salvajes i que obria al seu darrer EP publicat el 1967 -després ja es passarien al format single, amb resultats menys afortunats-. Atenció a l'estrident solo de guitarra -que lluny han quedat ja els Shadows-, les línies de baix de Sebastià Sospedra -un dels millors baixistes de la seva generació- i també a la interpretació a la veu de Gaby, plena de matisos. Un cançó que pel seu so podria encaixar en un disc de Kinks o Yardbirds, però amb l'afegit d'una lletra amb un punt de costumisme bizarro -com en altres cançons de Los Salvajes: vegis "Mi bigote" o "Los platillos volantes"-, en aquest cas composada pel locutor Luis Arribas Castro. La cirereta del pastís és l'apunt autoreferencial de la lletra ("se marchan los Salvajes hasta la próxima canción"): des de Bo Diddley sabem que una de les millors maneres de construir una mitologia pròpia és, directament, parlar d'un mateix a les cançons.





CAST: Una intro desconcertante da paso a uno de los temas más potentes y compactos de la discografía de Los Salvajes y que abría a su último EP publicado en 1967 -después ya se pasarían al formato single, con resultados menos afortunados-. Atención al estridente solo de guitarra -que lejos han quedado ya los Shadows-, las líneas de bajo de Sebastià Sospedra -uno de los mejores bajistas de su generación- y también a la interpretación a la voz de Gaby, llena de matices. Un canción que por su sonido podría encajar en un disco de Kinks o Yardbirds, pero con el añadido de una letra con un punto de costumbrismo bizarro -como en otras canciones de Los Salvajes: véase "Mi bigote" o "Los platillos volantes"-, en este caso compuesta por el locutor Luis Arribas Castro. La guinda del pastel es el apunte autoreferencial en la letra ("se marchan los Salvajes hasta la próxima canción"): desde Bo Diddley sabemos que una de las mejores maneras de construir una mitología propia es, directamente, hablar de uno mismo en las canciones.