dijous, 28 de març del 2013

Pic-Nic: "Te esperaré"

Pic-Nic va ser una veritable raresa dins el panorama del pop català i espanyol dels 60, pel seu so pròxim al folk nord-americà, edulcorat, això sí, pel productor Rafael Trabuchelli. El seu gran èxit va ser "Cállate niña", però he escollit un altre tema, potser el meu favorit, que ni tan sols va sortir en single sinó que es va incloure en l'únic LP de la banda. Malgrat que la major part del seu repertori eren composicions pròpies de l'adolescent Janette, aparentment "Te esperaré" ho era d'un dels dos germans Brenner, impulsors originals del grup que primer es va dir, justament Brenner's Folk. Els Brenner, veneçolans, ja no estaven en la formació quan es va transformar en Pic-Nic. En tot cas, val la pena assaborir com les guitarres acústiques (característiques de Pic-Nic) en aquest cas també es combinen amb uns tocs distingits d'elèctrica a càrrec de Jordi (Toti) Soler.

És fàcil trobar la breu discografia de Pic-Nic reeditada en CD. La millor edició, probablement, sigui la de Ramalama que a més inclou les primeres cançons en solitari de Jeanette, incloses les famosíssimes "Soy rebelde" i "Por qué te vas".

Això sí, Jordi Sabatés -col·laborador del grup i finalment sisè "Pic-Nic"- explica a Eco i distorsió l'existència d'enregistraments inèdits amb el grup evolucionant cap a un so més elèctric. Algú sap on són? S'arribaran a editar mai?




CAST: Pic-Nic fue una verdadera rareza dentro del panorama del pop catalán y español de los 60, por su sonido próximo al folk norteamericano, edulcorado, eso sí, por el productor Rafael Trabuchelli. Su gran éxito fue "Cállate niña", pero he escogido otro tema, quizás mi favorito, que ni siquiera salió en single sino que se incluyó en el único LP de la banda. A pesar de que la mayor parte de su repertorio eran composiciones propias del adolescente Janette, aparentemente "Te esperaré" lo era de uno de los dos hermanos Brenner, impulsores originales del grupo que primero se dijo, justamente Brenner's Folk. Los Brenner, venezolanos, ya no estaban en la formación cuando se transformó en Pic-Nic. En todo caso, vale la pena saborear como las guitarras acústicas (características de Pic-Nic) en este caso también se combinan con unos toques distinguidos de eléctrica a cargo de Jordi (Toti) Soler.
Es fácil encontrar la breve discografía de Pic-Nic reeditada en CD. La mejor edición, probablemente, sea la de Ramalama que además incluye las primeras canciones en solitario de Jeanette, incluidas las famosísimas "Soy rebelde" y "Miedo qué te vas".
Eso sí, Jordi Sabatés -colaborador del grupo y finalmente sexto "Pic-Nic"- explica en Eco i distorsió la existencia de grabaciones inéditas con el grupo evolucionando hacia un sonido más eléctrico. ¿Alguien sabe dónde están? ¿Se llegarán a editar?

diumenge, 24 de març del 2013

Nou recopilatori de pop en català dels 60

Òscar Dalmau és conegut sobretot per les seves facetes televisiva i radiofònica, però mitjançant el seu alter ego DJ Phil Musical també és un incansable activista 60's (vegi's, per exemple, el seu seu blog, desafortunadament no actualitzat fa temps). Fa un parell de setmanes va aparèixer el disc Pop a la Catalana 2, segon recopilatori d'aquest títol coordinat per Dalmau que fins i tot s'ha distribuit a través de La Vanguardia. L'objectiu, com explica el propi Dalmau, és demostrar que "la música cantada en català als anys 60 va més enllà dels Setze Jutges i algun altre cantautor".

Val a dir, però, que en aquest cas es tracta de música pop en un sentit molt i molt ampli, tal i com ja indica el subtítol del disc: "Jazz, Bossa & Groovy Sounds From Catalunya (1963-71)". És a dir, que el que ens trobem no només és pop-rock d'arrel anglosaxona, sinó també estàndards de jazz, cançons brasileres, i, en general, sons més pròxims a l'easy listening que als Beatles o als Stones. Potser per això tan sols apareixen dos conjunts de pop-rock: The Bonds -amb una versió del clàssic "Wooly Bully"- i Els Dracs, amb el que molt probablement sigui el seu millor tema: una adaptació de la cançó tradicional "Visca la Patum!".

La resta del disc l'omplen intèrprets de cançó lleugera (Francesc Heredero, Dodó Escolà), lligats al jazz (Núria Feliu), algunes "chicas ye-yé" (Lita Torelló, Jacinta, Maria Cinta) i fins i tot artistes infantils (els inefables Queta & Teo, que transporten Ray Charles a un univers alternatiu). Cal destacar la versió d'"I should have known better" dels Beatles a càrrec de les Germanes Ros i, molts especialment "Veniu amics!", tema composat per Josep Maria Andreu i Lluís Borrell i cantat per una adolescent Maria Cinta, que probablement sigui el que més acuradament encarna el concepte de pop a la catalana.


CAST: Òscar Dalmau es conocido sobre todo por sus facetas televisiva y radiofónica, pero mediante su alter ego DJ Phil Musical también es un incansable activista 60's (véase, por ejemplo, su blog, desafortunadamente no actualizado hace tiempo). Hace un par de semanas apareció el disco Pop a la Catalana 2, segundo recopilatorio de este título coordinado por Dalmau que incluso se ha distribuido a través de La Vanguardia. El objetivo, como explica el propio Dalmau, es demostrar que "la música cantada en catalán en los 60 va más allá de los Setze Jutges y algún otro cantautor".
Justo es decir, sin embargo, que en este caso se trata de música pop en un sentido muy y muy amplio, tal y como ya indica el subtítulo del disco: "Jazz, Bolsa & Groovy Sounds From Cataluña (1963-71)". Es decir, que lo que nos encontramos no sólo es pop-rock de raíz anglosajona, sino también estándares de jazz, canciones brasileñas, y, en general, sonidos más próximos al easy listening que a los Beatles o a Stones. Quizás por eso tan sólo aparecen dos conjuntos de pop-rock: The Bonds -con una versión del clásico "Wooly Bully"- y Els Dracs, con el que muy probablemente sea su mejor tema, una adaptación de la canción tradicional "Visca la Patum!".
El resto del disco lo llenan intérpretes de canción ligera (Francesc Heredero, Dodó Escolà), ligados al jazz (Núria Feliu), algunas "chicas ye-yé" (Lita Torelló, Jacinta, Maria Cinta) e incluso artistas infantiles (los inefables Queta & Teo, que transportan Ray Charles a un universo alternativo). Hay que destacar la versión de "I should have known better" de los Beatles a cargo de las Germanes Ros y, muy especialmente "Veniu amics!", tema compuesto por Josep Maria Andreu y Lluís Borrell y cantado por una adolescente Maria Cinta, que probablemente sea el que mejor encarna el concepto de pop a la catalana.

dimecres, 20 de març del 2013

Los Gatos Negros: "Cadillac"

Probablement, la cançó més popular i representativa de tot el repertori discogràfic de Los Gatos Negros -banda de llarga trajectòria-, i una de les cimeres del garatge hispà sigui aquest "Cadillac" que encapçalava un EP editat el 1966 i també inclós en l'LP del mateix any. El grup exhibia el múscul aportat pel guitarrista recentment incorporat, Quique Tudela, que també s'encarrega del solo d'harmònica. Per cert, tot i que el tema apareixia signat per Ray Davies, en realitat no era una composició del líder dels Kinks. Els Gatos l'havien rescatada del repertori de Tony Ronald, la van adaptar al castellà i van donar per suposat que era de Davies, tot i que en realitat era una composicó d'un grup britànic poc conegut, The Renegades, que al seu torn havien fet servir com a inspiració el "Brand new cadillac" de Vince Taylor, cançó que, anys més tard, versionarien The Clash al seu London Calling. Que us heu perdut amb tanta explicació sobre l'origen del tema? No patiu i simplement escolteu aquest riff de guitarra que de ben segur us quedarà gravat al cervell.




CAST: Probablemente, la canción más popular y representativa de todo el repertorio discográfico de Los Gatos Negros -banda de larga trayectoria- y una de las cumbres del garaje hispano sea este "Cadillac" que encabezaba un EP editado el 1966 y también se incluyó en el LP del mismo año. El grupo exhibía el músculo aportado por el guitarrista recientemente incorporado, Quique Tudela, que también se encarga del solo de armónica. Por cierto, a pesar de que el tema aparecía firmado por Ray Davies, en realidad no era una composición del líder de los Kinks. Los Gatos la habían rescatado del repertorio de Tony Ronald, la adaptaron al castellano y dieron por supuesto que era de Davies, a pesar de que en realidad era una composición de un grupo británico poco conocido, The Renegades, que a su vez habían usado como inspiración el "Brand new cadillac" de Vince Taylor, canción que, años más tarde, versionarían The Clash en su London Calling. ¿Que os habéis perdido con tanta explicación sobre el origen del tema? No sufráis y simplemente escuchad este riff de guitarra que seguro os quedará grabado en el cerebro.

dijous, 14 de març del 2013

Los Mustang: "El talismán"

Sens dubte, Los Mustang van ser un dels grups més populars (i supervendes) de la Barcelona dels 60, gràcies a les seves versions traduïdes al castellà de pràcticament qualsevol tipus d'èxit internacional. Els recordem sobretot per les versions dels Beatles ("Conocerte mejor", "El submarino amarillo"), però des de la perspectiva actual potser és més interessant recórrer els racons secundaris de la seva discografia, plena de covers de temes francesos i italians, juntament amb alguns clàssics del rock, com aquest "Good luck charm" d'Elvis Presley que van incloure al seu tercer EP, del 1963.




CAST: Sin duda, Los Mustang fueron uno de los grupos más populares (y superventas) de la Barcelona de los 60, gracias a sus versiones traducidas al castellano de prácticamente cualquier tipo de éxito internacional. Los recordamos sobre todo por las versiones de los Beatles ("Conocerte mejor", "El submarino amarillo"), pero desde la perspectiva actual quizás es más interesante recorrer los rincones secundarios de su discografía, llena de covers de temas franceses e italianos, junto con algunos clásicos del rock, como este "Good luck charm" de Elvis Presley que incluyeron en su tercer EP, del 1963.

dilluns, 11 de març del 2013

En el principi va ser el Price

És habitual considerar com un dels moments fundacionals del rock espanyol les famoses matinals del Circo Price, que van arrencar el 18 de novembre de 1962. Certament, la importància d'aquestes matinals no pot ser menystinguda, tant pel caràcter pioner com pel fet que van aplegar alguns dels noms que esdevindrien molt populars durant la dècada següent (i en algun cas més enllà), com ara Miguel Ríos (llavors encara Mike), Los Pekenikes o Los Tonys, amb Micky al capdavant. Al mateix temps, cal tenir en compte que van ser un fenomen bàsicament local, en un moment en què la nova música pop-rock es desenvolupava de forma força independent a cada nucli (Barcelona, Madrid, València, etc.).

Sigui com sigui, Ramalama va editar a finals de l'any passat un oportú triple CD titulat La Leyenda del Price 50 aniversario (1962-1964) que conté fins a cent cançons dels diferents intèrprets que van passar per les matinals. Els CDs van acompanyat d'un llibret fins i tot més complet del que és habitual en Ramalama, amb textos força interessants d'alguns dels protagonistes: especialment revelador és el de Miguel Ángel Nieto, impulsor de les matinals. Això sí, hauria estat desitjable una petita feina d'edició dels textos -el famós article del diari Pueblo que va motivar la suspensió de la primera tongada de matinals apareix reproduït íntegrament dos cops, per exemple-, així com l'any d'edició de les cançons incloses, que en alguns casos va ser posterior al 1964.



Quant a la música, tenint en compte que ens trobem encara a les beceroles del pop-rock hispà, és lògic que hi hagi molt de twist, madison i altres balls de l'època; cançons melòdiques franceses i italianes; alguna dosi de rock clàssic, molts instrumentals i les primeres versions dels Beatles. En definitiva, molt d'eco i poca distorsió. Entre els noms menys coneguts, potser el més interessant siguin Los Diablos Negros (bones harmonies). I, malgrat que la majoria de participants eren del mateix Madrid, a les matinals hi van actuar dos grups barcelonins i inclosos a Eco i distorsió, Los Gatos Negros i Los Jóvenes, representats al CD per sis i tres cançons respectivament. De Los Gatos Negros cal remarcar l'aparició de dos temes del seu primer EP, del 1962, i que fins ara no estaven disponibles en CD: "Speedy Gonzales" i el "C'mon everybody" d'Eddie Cochran. Uns Gatos primigenis encara amb saxofonista dins la seva formació i un so força diferent al que els faria populars. També corresponen al primer EP (en aquest cas, del 64) les tres cançons de Los Jóvenes -grup que té pràcticament tota la discografia pendent d'edició en CD-, entre elles una esforçada "Ella te quiere" que sona força diferent de l'original dels Beatles però que té la seva gràcia.

Podeu comprar-vos el CD aquí.

CAST: Es habitual considerar como uno de los momentos fundacionales del rock español las famosas matinales del Circo Price, que arrancaron el 18 de noviembre de 1962. Ciertamente, la importancia de estas matinales no puede ser menospreciada, tanto por su carácter pionero como por el hecho que reunieron algunos de los nombres que serían muy populares durante la década siguiente (y en algún caso más allá), como por ejemplo Miguel Ríos (entonces todavía Mike), Los Pekenikes o Los Tonys, con Micky al frente. Al mismo tiempo, hay que tener en cuenta que fueron un fenómeno básicamente local, en un momento en que la nueva música pop-rock se desarrollaba de forma bastante independiente a cada núcleo (Barcelona, Madrid, Valencia, etc.).
Sea como fuere, Ramalama editó a finales del año pasado un oportuno triple CD titulado La Leyenda del Price 50 aniversario (1962-1964) que contiene hasta cien canciones de los diferentes intérpretes que pasaron por las matinales. Los CDs van acompañado de un libreto incluso más completo de lo habitual en Ramalama, con textos bastante interesantes de algunos de los protagonistas: especialmente revelador es el de Miguel Ángel Nieto, impulsor de las matinales. Eso sí, habría sido deseable un pequeño trabajo de edición de los textos -el famoso artículo del diario Pueblo que motivó la suspensión de la primera tongada de matinales aparece reproducido íntegramente dos veces, por ejemplo-, así como el año de edición de las canciones incluidas, que en algunos casos fue posterior al 1964.
En cuanto a la música, teniendo en cuenta que nos encontramos todavía en los primeros balbucidos del pop-rock hispano, es lógico que haya mucho twist, madison y otros bailes de la época; canciones melódicas francesas e italianas; alguna dosis de rock clásico, muchos instrumentales y las primeras versiones de los Beatles. En definitiva, mucho eco y poca distorsión. Entre los nombres menos conocidos, quizás el más interesante sean Los Diablos Negros (buenas armonías). Y, a pesar de que la mayoría de participantes eran del mismo Madrid, en las matinales actuaron dos grupos barceloneses, Los Gatos Negros y Los Jóvenes, representados en el CD por seis y tres canciones respectivamente. De Los Gatos Negros hay que remarcar la aparición de dos temas de su primer EP, del 1962, y que hasta ahora no estaban disponibles en CD: "Speedy Gonzales" y el "C'mon everybody" de Eddie Cochran. Unos Gatos primigenios todavía con saxofonista dentro de su formación y un sonido bastante diferente al que los haría populares. También corresponden a su primer EP (en este caso, del 64) las tres canciones de Los Jóvenes -grupo que tiene prácticamente toda la discografía pendiente de edición en CD-, entre ellas una esforzada "Ella te quiere" que suena bastante diferente del original de los Beatles pero que tiene su gracia. 

dijous, 7 de març del 2013

Lone Star: "Quiero vivir con libertad"

Publicar una cançó amb aquest títol el 1966 podia ser interpretat com una veritable provocació. Que ningú s'espanti, però, que el que oprimia el cor de Pere Gené era, aparentment, una dona i no el règim franquista... O no. En tot cas, la cançó recorda, tant en la temàtica com en la sonoritat, d'altres com el "We gotta get out of this place" dels Animals, un dels grups britànics que més van versionar Lone Star. "Quiero vivir con libertad" formava part del primer LP publicat per aquest conjunt barceloní de llarguíssima trajectòria (de forma ininterrompuda, fins a mitjans dels 80), sempre sota el lideratge del carismàtic Pere Gené. Val a dir que Lone Star van ser dels pocs conjunts espanyols que van tenir el privilegi de gravar veritables LPs als 60 i no simplement "antologies" que recollissin temes ja editats anteriorment. A més, aquest primer LP va suposar un punt d'inflexió per a Lone Star ja que la meitat de les cançons incloses eren pròpies.







CAST: Publicar una canción con este título en 1966 podía ser interpretado como una verdadera provocación. Que nadie se asuste, de todas maneras, que lo que oprimía el corazón de Pere Gené era, aparentemente, una mujer y no el régimen franquista... O no. En todo caso, la canción recuerda, tanto en la temática cómo en la sonoridad, otras como "We gotta get out of this place" de los Animales, uno de los grupos británicos que más versionaron Lone Star. "Quiero vivir con libertad" formaba parte del primer LP publicado por este conjunto barcelonés de larguísima trayectoria (de forma ininterrumpida, hasta mediados de los 80), siempre bajo el liderazgo del carismático Pere Gené. Lone Star fueron de los pocos conjuntos españoles que tuvieron el privilegio de grabar verdaderos LPs en los 60 y no simplemente "antologías" que recogieran temas ya editados anteriormente. Además, este primer LP supuso un punto de inflexión para Lone Star puesto que la mitad de las canciones incluidas eran propias.

dilluns, 4 de març del 2013

Tony Ronald, més que "Help"

Aquest cap de setmana va morir Siegfried Anthonius den Boer Kramer, conegut pel seu nom artístic de Tony Ronald. Aquest holandès nascut el 1944 va ser un dels noms fonamentals de l'escena barcelonina dels anys 60. Popularment se'l recorda sobretot pels seus èxits de principis dels 70, com ara "Help (Ayúdame)" o "Dejaré la llave en mi puerta", en una línia força patxanguera. Però la seva trajectòria barcelonina va arrencar ja a principis dels 60, primer com a part del Kroner's Duo i Tony & Charley, i finalment com a Tony Ronald & Los Kroner's, acompanyat d'altres músics del seu país. Van esdevenir referència especialment pels seus concerts, més professionals, amb molt millor so i també més sentit de l'espectacle (durant un temps van incorporar unes noies go-go) que el era habitual en l'època. En disc, Ronald va tocar pràcticament tots els pals: versions dels Beatles i els Monkees, soul, cançons nadalenques i fins i tot un single interpretat en català. Si de cas, el principal problema era el fet de no disposar de repertori propi. Tot això, mentre va publicar amb La Voz de Su Amo (1962-68). Després va passar a Monoplay, en una etapa molt més comercial en la què també va exercir de productor d'artistes com Los Diablos, Dyango o Los Amaya. I, encara més enllà, la participació en espectacles de caire marcadament nostàlgic.

Tony Ronald 60's, al més pur estil Austin Powers.

CAST: Este fin de semana murió Siegfried Anthonius den Boer Kramer, conocido por su nombre artístico de Tony Ronald. Este holandés nacido el 1944 fue uno de los nombres fundamentales de la escena barcelonesa de los años 60. Popularmente se lo recuerda sobre todo por sus éxitos de principios de los 70, como por ejemplo "Help (Ayúdame)" o "Dejaré la llave en mi puerta", en una línea bastante pachanguera. Pero su trayectoria barcelonesa arrancó ya a principios de los 60, primero como parte del Kroner's Dúo y Tony & Charley, y finalmente como Tony Ronald & Los Kroner's, acompañado por otros músicos de su país. Se convirtieron en referencia especialmente por sus conciertos, más profesionales, con mucho mejor sonido y también más sentido del espectáculo (durante un tiempo incorporaron unas chicas go-go) que lo era habitual en la época. En disco, Ronald tocó prácticamente todos los palos: versiones de los Beatles y los Monkees, soul, canciones navideñas e incluso un single interpretado en catalán. Si acaso, el principal problema era el hecho de no disponer de repertorio propio. Todo esto mientras publicó con La Voz de Su Amo (1962-68). Después pasó a Monoplay, en una etapa mucho más comercial en la que también ejerció de productor de artistas como Los Diablos, Dyango o Los Amaya. Y, todavía más allá, la participación en espectáculos de cariz marcadamente nostálgico.